Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy weboldalunk látogatottságáról információkat gyűjtsünk. Kérjük, olvassa el az Adatkezelési tájékoztató cookie-k használatáról szóló részét, amelyben részletes információkat találhat az általunk használt cookie-król valamint azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket.

Az „Elfogadom” gombra kattintással Ön elfogadja, hogy weboldalunkon cookie-kat használunk.

Elfogadom
Termék kategóriák

Az akác jelentősége és elterjedése Magyarországon

Az akácfa és az akácméz is újvilági származású, csak Amerika felfedezése óta került Európába, majd hazánkba. Az akácfa nagy termetű, hosszú életű, meleg- és fényigényes, fagyérzékeny fa, mely számos előnyös tulajdonságának köszönhetően sokféleképpen felhasználható.

Fehér akác (Robinia pseudoacacia L.)

Az akác Amerikából származik, így csak Amerika felfedezése után tudott eljutni a világ többi részére. Ma Magyarország az akác 2. hazája, mivel nálunk több akác található, mint egész Európában együttvéve.

  • Az első akáccsemete 1601-ben került be Európába, Robin János a párizsi botanikuskert igazgató segédletével.
  • Magyarországra 1710-20 között jutott el és miután megismerték az akác előnyös tulajdonságait, felhasználhatóságát, megkezdték tudatos telepítését hazánkban. A terjesztés úttörői Krámer György orvos és Tessedik Sámuel lelkész voltak.
  • 1750 körül a Komárom melletti Herbály községben katonai erődítményeket fásítottak akáccal 300 hektáron.
  • 1807: Szeged környékén a futóhomok megkötésére már használtak.
  • 1865-95: a tömeges elterjedés időszaka.
  • 1920: Trianon után az ország elvesztette erdőterületeinek jelentős részét.
  • A háború utáni gazdasági társadalmi változás magával hozta a mezőgazdaság átalakulását is, akkortájt tértek át a külterjes, legeltetéses állattartásról az intenzív, istállózó állattartásra. A szabadon maradt legelők jelentős részét akáccal telepítették be, gyakran legelőtársulási nagy kiterjedésű földeket, így alakultak ki a nagy akác-erdők a méhészek nagy örömére.
  • 1945 előtt az akác a kisparaszti gazdaságok fája volt. Használták tüzelőnek, szerfának, szőlőkarónak, kocsi- és szekérgyártáshoz, bányákban tartófaként, illetve továbbra is használták meddőhányók megkötésére, szél- és vízerózió elleni védelemre.
  • Majd megtorpant és hanyatlásnak indult az akác népszerűsége, ennek okai:
    - A nagyüzemi gazdaságok megjelenése elsorvasztotta a kisparaszti gazdaságokat, így azok akác faanyag igénye jelentősen visszaesett.
    - Megjelentek a földgáz és a kőolaj, mint energiahordozók.
    - Számos bánya is bezárt, már nem volt szükség a bányákban tartófára.
  • Ezek következtében az erdészeti vezetés az akác-erdők radikális csökkentését irányozta elő.
  • Később új igények jelentek meg, a tudomány és a technika fejlődése megmentette az akácot:
    - a beton oszlopok helyett visszatértek az akácoszlopokra a szőlőültetvényeken,
    - a fűrészáru gyártásról áttértek a lemezáru gyártásra,
    - az akác gőzöléses, ragasztásos technológiával nagy távolságok áthidalására lett alkalmas,
    - a kőolaj és földgáz megdrágult, így sokan visszatértek a fatüzeléshez,
    - napjainkban az akácfa tartóssága miatt az egyik legnépszerű kültéren használt faanyag, mivel vegyszeres kezelés nélkül is ellenáll az UV sugárzásnak, a hőmérséklet ingadozásoknak és a csapadék káros hatásainak, ezért előszeretettel alkalmazzák terasz- és homlokzatburkolatként, kerti- és parki bútorokhoz.
  • Korábban a tervgazdaság időszakában a kevésbé termékeny termőföldeket is akáccal telepítették, mert így mentesültek a termelési kötelezettség alól és igényelhették az erdőtelepítési támogatást is.
  • 1989 után a kárpótlási eljárások következtében sok új kisebb-nagyobb területtel rendelkező földtulajdonos lett, akik szintén felismerték az erdőtelepítés és a vele járó támogatás előnyeit.

Az akácállomány arányának alakulása a magyar erdőkben

Év 1885 1911 1938 1962 1970 1976 2008
%-os arány 2,1 3,3 10,1 16,0 22,1 18,0 23,2

 

Az akác erdők területi nagyságának alakulása hektárban

Év 1911 1938 1957 2006
Terület (hektár) 109.000 186.000 200.000 415.272

 

Az akác méhészeti jelentősége

  • Az akác a legbiztosabb tömegben virágzó mézelő növényünk. Ugyan rövid ideig virágzik, de ideális esetben bőséges nektárforrás. 
  • Legjobban meleg éjjel utáni meleg napon 25-30 fokon mézel.
  • A 11-20 éves akácfáknak a legjobb a nektártermelő képessége. 1 kg akácnektárból 0,5 kg akácméz lesz.
  • Időrendben 5 féle akácnyílást különböztetünk meg: legkorábbi, korai, közép, késői és legkésőbbi.
    Forrás: Fritsch Ottó - Erdei méhlegelő

A magyar akácméz 2014-ben Hungarikum lett.

Az akácméz a leglassabban kristályosodó mézfajtánk. Fogyasztása nem csak kellemes, de egészséges is.
Ismerje meg az akácméz tulajdonságait és jótékony, gyógyító hatásait!