Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy weboldalunk látogatottságáról információkat gyűjtsünk. Kérjük, olvassa el az Adatkezelési tájékoztató cookie-k használatáról szóló részét, amelyben részletes információkat találhat az általunk használt cookie-król valamint azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket.

Az „Elfogadom” gombra kattintással Ön elfogadja, hogy weboldalunkon cookie-kat használunk.

Elfogadom
Termék kategóriák

A tihanyi levendula története és a levendulaméz

Júniusban Tihanyt megszállják a levendula szerelmesei, elképesztő levendula őrület lengi be a Tihanyi-félszigetet. A sok látnivaló és természeti szépség mellett érdemes a levendulás finomságokért és kézműves remekekért ellátogatni a félszigetre. 

A tihanyi levendula története 

A középkori kolostorkertek kékeslila színű, üde illatú növénye nyár közepén pompás látvánnyal fogadja a Tihanyba érkezőket. 

A félsziget szimbólumává vált levendula tihanyi - és talán magyarországi - elterjedését is Bittera Gyula gyógynövényszakértőnek köszönhetjük, aki az 1920-as években Franciaországból hozott szaporítóanyaggal kezdte meg Tihanyban a levendula termesztését. A félsziget vulkáni alapkőzete, déli fekvése és mediterrán klímája tartalmasabb illóolajat eredményezett, mint az eredeti francia alapanyagból párolt olaj. Ennek köszönhetően az első magyar illóolajgyáros a levendula termésterületét 100 hektárra növelte, ami aztán a 60-as évektől pusztulásnak indult.

Az elmúlt évtizedekben két nagy több hektáros területen, az őslevendulásban és a Külső-tóval szembeni ültetvényen kéklett a mediterrán félcserje, illetve Tihanyban minden portán, virágoskertben és parkban. Azonban a levendula egyre kedveltebb növény lett a félszigeten innen és túl is, így számos új kisebb és nagyobb levendulaültetvény került telepítésre az elmúlt években félszigetszerte.

A Földközi-tenger mellékéről a Tihanyi Tájvédelmi Körzetbe elszármazott levendulának hazánkban nincs kártevője, így vegyszerezés nélkül termeszthető. 

 

Levendulaméz

A levendula virága nektárt termel és virágport is ad, ezért a méhek és az egyéb megporzó rovarok előszeretettel látogatják a levendulavirágokat. A házi méhek a levendulanektárt kaptáraikban finom mézzé érlelik, így kapjuk a mézkülönlegességnek számító levendulamézet. A levendulaméz nem csak azért különleges mert ritka.
Az igazi levendulaméz illata és íze nagyon kellemes, selymes, semmihez sem hasonlítható. Íze meglepően más, mint amilyenre számítasz. Nem olyan, mint a levendulás fagyi, csoki stb, inkább citrusos zamata van enyhén levendulás utóízzel. Igazi csemegeméz!

A levendulaméz gyógyhatásai

  • Ajánlott belsőleg vesebajokra,
  • kedvezően hat bélférgesség esetén,
  • nyugtató hatása jótékony  álmatlanság, nyugtalanság, fejfájás esetén,
  • fertőtlenítő hatásának köszönhetően külsőleg nyitott sebekre kenve gyorsítja a gyógyulást.

Hol kapható levendulaméz?

Mézwebáruházunkban a készlet erejéig kapható levendulaméz.
Levendulaméz kiszerelések: 250 g, 500 g és 1000 g.
 

 

Biciklitúrák a levendula jegyében

Ha nem csak a levendulaméz érdekel, hanem maga a növény látványa vagy akár gyűjtése, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő levendulás biciklitúrákat: