Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy weboldalunk látogatottságáról információkat gyűjtsünk. Kérjük, olvassa el az Adatkezelési tájékoztató cookie-k használatáról szóló részét, amelyben részletes információkat találhat az általunk használt cookie-król valamint azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket.

Az „Elfogadom” gombra kattintással Ön elfogadja, hogy weboldalunkon cookie-kat használunk.

Elfogadom
Termék kategóriák

Méz a konyhában, avagy sütés-főzés mézzel

A méz a legtermészetesebb édesítőszer, ami nemcsak, hogy nem árt, fogyasztása nem jár káros hatásokkal, hanem számos jótékony élettani hatással bír. Írásunkból megtudhatod, hogy melyik méz milyen konyhai felhasználásra ajánlott, hogy és miként érdemes a különböző fajtamézeket használnod a konyhában.

Természetes édesítőszer sütéshez

  • Sütemény készítéséhez nem ajánlott karakteres ízű mézek, mint a gesztenyeméz vagy a hársméz használata, ugyanis a jellegzetes, erős aromájú mézek elviszik a sütemény ízét.
  • Ellenben a szakácsok kimondottan ajánlják a gesztenyemézet vadételek készítéséhez.
  • Sütéshez, főzéshez érdemes olcsóbb mézfajtákat használni vagy minél édesebb mézet, hogy ugyanazt az édességérzést kevesebb méz felhasználásával érjük el. Az egyik legédesebb méz a mézontófűméz, ami ízének köszönhetően kiváló sütni és főzni.

Cukor helyett méz

  • Mindenféle étel esetében helyettesíthetjük a cukrot mézzel. Nemcsak sütésnél helyettesíthető a cukor mézzel, hanem salátaöntetek, mártások készítésénél, főzelékek és egytálételek elkészítésénél, húsok pácolásánál. A méz kiváló kiegészítője müzliknek, natúr joghurtnak, sajtoknak.
  • Ha a mézet külön ki kell mérni és zsiradék is van a receptben, először a zsiradékot mérjük ki, mert a méz is nem tapad a mérőedény falához és könnyebb dolgunk lesz vele.
  • Ha az elkészítendő receptben folyadék hozzávaló is van, akkor minden deci folyadékot csökkentsük 2-3 cl-rel.
  • Ha cukor helyett mézzel készítünk egy receptet és nincs folyadék a recept hozzávalói között, csak tojás, zsiradék, akkor adjunk hozzá néhány kanállal több lisztet, hogy az állag megfelelő legyen.

A méz savassága

  • Ha a savasság gondot okoz, a méz savasságát szódabikarbónával tudjuk ellensúlyozni, de a legjobb ha a legkevésbé savas mézet – repceméz – használjuk a sütéshez, főzéshez.
  • Ellenkező esetben érdemes a napraforgómézet használni, mert bár a napraforgóméz a legsavasabb méz, de citrusos, savanykás íze kimondottan ajánlott sütemények készítéséhez.

Méz adagolása sütéshez, főzéshez

  • 1 teáskanál méz kb. 7 gr,
  • 1 evőkanál méz kb. 15-20 gr,
  • 1 dl méz kb. 14 dkg,
  • 10 dkg méz kb. 0,72 dl.

Cukor helyet méz arány

  • Édesítő erejét tekintve a méz jelentősen édesebb a cukornál, így ugyanolyan édes végeredményhez kevesebb mézet kell használni.
  • A cukor és a méz halmazállapotának különbsége miatt, természetesen kicsit módosítani is kell a recepteket. Itt konkrét számokat nehéz mondani, mert a méz víztartalma max. 20 % lehet, de érett termelői mézek esetében akár 16 % víztartalommal is lehet találkozni. (Ilyenkor kell a mézet kikönyörögni az üvegből.)
Kísérletezzük és használjuk bátran a mézet!

Forrás: www.bakonynektar.hu

Mézzel készült ételek receptjei: