Természetes édesítőszer sütéshez
- Sütemény készítéséhez nem ajánlott karakteres ízű mézek, mint a gesztenyeméz vagy a hársméz használata, ugyanis a jellegzetes, erős aromájú mézek elviszik a sütemény ízét.
- Ellenben a szakácsok kimondottan ajánlják a gesztenyemézet vadételek készítéséhez.
- Sütéshez, főzéshez érdemes olcsóbb mézfajtákat használni vagy minél édesebb mézet, hogy ugyanazt az édességérzést kevesebb méz felhasználásával érjük el. Az egyik legédesebb méz a mézontófűméz, ami ízének köszönhetően kiváló sütni és főzni.
Cukor helyett méz
- Mindenféle étel esetében helyettesíthetjük a cukrot mézzel. Nemcsak sütésnél helyettesíthető a cukor mézzel, hanem salátaöntetek, mártások készítésénél, főzelékek és egytálételek elkészítésénél, húsok pácolásánál. A méz kiváló kiegészítője müzliknek, natúr joghurtnak, sajtoknak.
- Ha a mézet külön ki kell mérni és zsiradék is van a receptben, először a zsiradékot mérjük ki, mert a méz is nem tapad a mérőedény falához és könnyebb dolgunk lesz vele.
- Ha az elkészítendő receptben folyadék hozzávaló is van, akkor minden deci folyadékot csökkentsük 2-3 cl-rel.
- Ha cukor helyett mézzel készítünk egy receptet és nincs folyadék a recept hozzávalói között, csak tojás, zsiradék, akkor adjunk hozzá néhány kanállal több lisztet, hogy az állag megfelelő legyen.
A méz savassága
- Ha a savasság gondot okoz, a méz savasságát szódabikarbónával tudjuk ellensúlyozni, de a legjobb ha a legkevésbé savas mézet – repceméz – használjuk a sütéshez, főzéshez.
- Ellenkező esetben érdemes a napraforgómézet használni, mert bár a napraforgóméz a legsavasabb méz, de citrusos, savanykás íze kimondottan ajánlott sütemények készítéséhez.
Méz adagolása sütéshez, főzéshez
- 1 teáskanál méz kb. 7 gr,
- 1 evőkanál méz kb. 15-20 gr,
- 1 dl méz kb. 14 dkg,
- 10 dkg méz kb. 0,72 dl.
Cukor helyet méz arány
- Édesítő erejét tekintve a méz jelentősen édesebb a cukornál, így ugyanolyan édes végeredményhez kevesebb mézet kell használni.
- A cukor és a méz halmazállapotának különbsége miatt, természetesen kicsit módosítani is kell a recepteket. Itt konkrét számokat nehéz mondani, mert a méz víztartalma max. 20 % lehet, de érett termelői mézek esetében akár 16 % víztartalommal is lehet találkozni. (Ilyenkor kell a mézet kikönyörögni az üvegből.)