Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy weboldalunk látogatottságáról információkat gyűjtsünk. Kérjük, olvassa el az Adatkezelési tájékoztató cookie-k használatáról szóló részét, amelyben részletes információkat találhat az általunk használt cookie-król valamint azt is megtudhatja, hogyan tudja blokkolni vagy törölni őket.

Az „Elfogadom” gombra kattintással Ön elfogadja, hogy weboldalunkon cookie-kat használunk.

Elfogadom
Termék kategóriák

Kézműves méz

Manapság nagy divatja van, minden helyi élelmiszerre rátenni a „kézműves” jelzőt, ami könnyen megtévesztheti a jóhiszemű fogyasztót. Hogy mely termékekre lehet ráírni a kézműves méz feliratot, mit nevezhetünk kézműves élelmiszernek azt a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg. Vajon a magyar termelői méz kézműves méznek tekinthető-e?

Manapság nagy divatja van, minden helyi élelmiszerre rátenni a „kézműves” jelzőt, ami könnyen megtévesztheti a jóhiszemű fogyasztót. Hogy mely termékekre lehet ráírni a kézműves méz feliratot, mit nevezhetünk kézműves élelmiszernek azt a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg. Vajon a magyar termelői méz kézműves méznek tekinthető-e?

Mit nevezhetünk kézműves élelmiszernek?

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-109 számú irányelve határozza meg a kézműves élelmiszerek előállításával kapcsolatos alapvető követelményeket és a kézműves élelmiszerek főbb jellemzőit.
A 2014-ben megjelent irányelv értelmében a kézműves élelmiszer olyan egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.
Kézműves termékez elsősorban kézi technológiával állítanak elő. Egyes munkafolyamatok gépesíthetők, azonban az előállításnak a közvetlen emberi irányításon és a kézi munkavégzésen, emberi erőfeszítésen, tapasztalaton kell alapulnia.
Az előállítás során törekedni kell a felhasznált adalékanyagok, technológiai segédanyagok mennyiségének csökkentésére, valamint a természetes anyagok felhasználására.
Nem használhatók fel az alábbi csoportokba tartozó összetevők:

  • pótanyagok,
  • imitátumok,
  • mesterséges színezékek,
  • aromák,
  • édesítőszerek,
  • ízfokozók.

Kézműves méz

A fentieket figyelembe véve a magyar termelői mézről kijelenthetjük, hogy kézműves méz, hiszen:

  • egyedi jelleggel bír,
  • a méz előállítása során különös gondot fordítunk a minőségre,
  • a méhészkedés és méztermelés részben két kezi és szaktudást igénylő munka,
  • a méz hozzáadott anyagot nem tartalmaz.

A mézek jótékony hatása

A kézműves vagyis termelői  mézek jótékony hatásairól sem szabad megfeledkeznünk. A helyesen tárolt és kezelt mézek számos jótékony élettani hatással rendelkeznek. Minden méz immunerősítő hatású, de a fajtamézek egyéb specifikus gyógyhatásokkal is rendelkeznek.