Leírás és Paraméterek
Az akácméz
Az akácméz Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb mézfajta. Sokan minden más méznél többre becsülik, úgymond kultusza van hazánkban és a környező országokban az akácméznek.
Az akácméz tulajdonságai
- Színe a szinte víztisztától egészen világossárga árnyalatokig változhat. Néha zöldes árnyalatú.
- Íze kellemesen édes, gyenge zamatú, kevésbé savas.
- Illata akácvirágra emlékeztető.
- Magas gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően nagyon lassan kristályosodik. A tiszta akácméz évekig – akár 5 évig is – folyékony marad.
Az akácméz jótékony hatásai
- Köhögés és emésztési zavarok esetén (gyomorsavtúltengés) jól alkalmazható,
- tisztítja a májat és a beleket,
- jótékonyan hat a légutakra,
- fertőtlenítő hatású.
Cukorbetegek részére a legjobb választás alacsony szacharóz tartalma miatt.
A legkevesebb virágport tartalmazó mézek egyike, így allergiásoknak a legjobb választás.
Nem túl karakteres, akácvirágra emlékeztető íze, illata miatt sokoldalúan felhasználható. Kiváló:
- tea, kávé és kávé- és teakülönlegességek édesítésére,
- kalácsra, kenyérre, különböző péksütemények mellé,
- csak magában elnassolgatni,
- magvakkal (dió, mandula, mogyoró stb.) és vagy aszalványokkal (áfonya, meggy, banán stb.) elkeverve,
- müzlik, granolák, natúr joghurt édesítésére,
- sütni és főzni.