A virágpor főbb jellemzői gazdag tápanyagtartalmából fakadnak (aminosavak, vitaminok, enzimek).
A virágpor élettani hatásai
Összetevői komplexitásának köszönhetően a virágport hosszú ideig gyógyszerként és növekedésserkentőként használták.
Az idők során számtalan kutatás igazolta a méhek által gyűjtött sokféle növényről származó virágpor alkalmazási lehetőségeit a betegségek megelőzésében. A humán gyógykezelésben nagyon jó eredmények születtek:
- a vérszegénység elleni harcban és annak megelőzésében,
- az idegrendszeri és endokrin megbetegedéseknél,
- az emésztőrendszeri betegségeknél és
- a vitaminhiányos betegségek esetében.
A virágpor terápiás és gyógyító tulajdonságai
- Anabolikus hatású: számos vitamint és egyéb tápanyagokat tartalmaz, melyek étvágygerjesztőként hatnak, valamint elősegítik az új sejtek létrejöttét.
- Kedvező hatású az érelmeszesedés ellen: csökkenti a magas vérnyomást, a májfunkciók javításával serkenti a vérkeringést és elősegíti az artériák sejtregenerálódását.
- Antibakteriális hatású: a virágporban antibakteriális anyagok – bioflavonoidok – is találhatók.
- Antidepresszáns hatású
- Gyulladásgátló
- Antitoxikus hatású: a pollen a máj egyik legjobb tápláléka, az egészséges máj jobban semlegesíti a mérgeket.
- Dietetikus hatású: a virágpor kiváló táplálék, nagyon jó vegetáriánus táplálékforrás.